Followers

>

Monday, November 9, 2015

Aku yang BERDOSA

==================
Aku yang BERDOSA
==================
Dalam melayari bahtera kehidupan. Kadang kita di atas. Kadang kita di bawah.

Ada satu masa, dalam kita mencari diri kita.
Kita akan jumpa ORANG YANG SALAH.
Kita akan berada di TEMPAT YANG SALAH.
Kita buat KEPUTUSAN YANG SALAH.

Tapi EGO kita tinggi melangit.
Kita saja yang betul.
Orang lain semua salah.
Kita lukakan banyak hati tanpa sedar.

Tapi...sedarkah kita itu semua silibus di kelas kehidupan?
Untuk jadikan kita lebih matang, mengutip secebis ilmu untuk mengerti erti kehidupan sebenar.

Sedar.
Bangkit.
Perbaiki diri.
Perbaiki hubungan dengan mereka -- keluarga, kawan dll
Teruskan kehidupan.

Yakin.
Kita MAMPU BERUBAH!
Kerana...

TIADA SIAPA YANG BOLEH BERUBAH KAMU
MELAINKAN DIRI KAMU SENDIRI...

SAYA SEORANG CLEANER

========================
SAYA SEORANG CLEANER
========================

Tak percaya? Ya. Saya pernah bekerja sebagai cleaner. 

Rasa hina? Sikit pun tak.

Sebab. Saya enjoy dengan kerja saya. Saya rasa gembira bila dapat tolong pekerja saya. Pelanggan saya.

Sebenarnya saya menjalankan perniagaan Maid In Malaysia sekitar tahun 2013.

Kini, tidak lagi. Kenapa? Dah tak untung ke? Bukan. Jauh sama sekali. Sampai ke harini pelanggan2 saya masih berhubung dan inginkan perkhidmatan mencuci rumah, membersih rumah, melipat kain, begitu juga dengan office dan ada juga sekolah! (terutama cikgu cikgi hihi)

Pada asalnya penubuhan syarikat ini bagi membantu golongan kurang bernasib baik seperti ibu2 tunggal, miskin tegar, orang2 kampung atau kerana kekangan lain yang menyebabkan mereka tidak boleh bekerja 8 jam sehari. 7 hari seminggu, 30 hari sebulan dan sebagainya. (mempunyai anak OKU yang memerlukan pengawasan dll)

Bagi pekerja pula kami hanya memilih warganegara Malaysia sebagai pekerja. Ramai yang memohon -- Melayu, India dan Cina. sehingga ada nenek yang berbangsa Cina berumur lingkungan 70an memohon. Namun demi keselamatan beliau kami terpaksa menolak. :')

Berbekalkan pekerja seramai 8 orang. 2 driver dan 3 team (2 orang setiap team). Mereka mencuci rumah mengikut jam. Diambil dan dihantar. Hari ke hari. Minggu ke minggu. Bulan ke bulan. Dan dari tiada sijil apa2. Susah dapat pekerjaan. Poof --- Sebulan mereka bergaji RM 800-RM 1500!

Tapi.. hari demi hari. Dari tak datang kerja sehari -- jadi berhari2. Dari satu masalah -- jadi 2 3 masalah. Dari rajin -- jadi malas. Itu yang saya kena jadi bidan terjun kemas rumah pelanggan sebab last minute kata tak boleh kerja. :') Dan akhirnya saya akur. terpaksa ambil pekerja asing. Mereka inilah yang betul2 'lapar'. Sanggup kerja lebih masa. Sanggup cuci seorang diri kerana nak dapat duit lebih.

Namun akhirnya... kami akur. Kekurangan ilmu dalam bisnes dan pengendalian pekerja antara faktor kami tidak meneruskan perniagaan ini. Tapi jika diberi ruang, peluang, tambah ilmu untuk memantapkan lagi sistem perniagaan ini. Saya akan buat!

Saya mahu beri peluang pekerjaan pada mereka yang memerlukan!

#roadtoinspire #berbaktidarirakyatkepadarakyat

p/s: Penulis merupakan pemegang ijazah sarjana muda Kimia Industri UTM Skudai. Pernah bekerja di Fisher Scientific Malaysia sebagai Product Specialist. Ranhil Water Technologies sebagai Pembantu Teknik. GrantonWorld sebagai Copywriting Writer. Dan kini suri rumah sepenuh masa dan Freelancer.



Friday, November 6, 2015

Bermulanya Kehidupan Sebagai Seorang Reviewer

Dalam perancangan berkolaborasi bersama Cik Hajar Yahya. hajaryahya.com

Kami akan mula menulis review mengenai Makanan, Product, Travel dan Servis di sebuah website yang kami akan lancarkan tak lama lagi.

I am so excited about this!

Can't wait !!!

We share the same mission, vision and interest. May Allah ease everything. Aminnn.


p/s: I will still update this blog tho. Hihi

Monday, November 2, 2015

Pengalaman Memberi Makan Pada Gelandangan

=======================================
Pengalaman Memberi Makan Pada Gelandangan 
=======================================

Dalam sedar tak sedar sudah hampir 4 tahun juga saya bersama Reach Out - Malaysia atau lebih? Walaupun dari jauh. Saya tetap anggap saya one of The Frontline.
Rindu. Rindu untuk pick up food di Hotel. Ambil air Spritzer di office Pete. dan edarkan di jalan. Makanan dan air ini sebagai 'PENGANTARA'
Pengantara? Ya. Pengantara apa?
Pengantara agar saya buka mata, kalau rasa susah. Ramai lagi orang susah di luar sana. Ramai lagi yang kurang bernasib baik dari saya (jika saya rasa kesempitan jiwa, wang atau sebagainya)
Pengantara bahawa saya dapat selami jiwa2 mereka yang bergelandangan. Kenapa? Kenapa mereka pilih hidup di jalanan? Bukan hanya beri makan dan air. Terus jalan. NO. Luangkan sedikit masa. Dengar. Dengari mereka. Mereka hanya ingin didengari. Jika ada yang ingin berkongsi. Tapi. Tapi. Tapi. Selama 4 tahun saya dengar masalah mereka. Boleh dengar TAPI JANGAN PERCAYA 100%. Dengar-nilai-ambil iktibar-jika boleh tolong kita tolong. (bab ni nanti saya boleh cerita panjang kemudian hari)
Pengantara menjalinkan silaturrahim dan hulurkan tangan untuk bawa mereka keluar dari zon yang mereka anggap 'comfort zone'. Duduk di jalan tiada bayar sewa, ada orang beri makan, diberi rawatan percuma, dsb.
Setakat ini saja perkongsian pendek saya untuk kali ini.
pic kredit SafwanAsyad Kobo


Friday, October 30, 2015

Bagaimana Nak YAKIN?

Pengalaman lalu mengajar saya macam mana nak jadi yakin. Sama ada memang tiada keyakinan langsung (takut berdepan dengan orang ), mugnkin seorang introvert atau pun menghadapi kesukaran dalam hidup. Rasa putus asa dan hilang keyakinan diri.

Saya pernah lihat ramai orang di jalanan yang sebenarnya mereka bukan tak boleh nak jalani hidup normal macam orang lain -- Bekerja, balik rumah, ada keluarga, bercuti bila perlu dan sebagainya. Pada mereka hidup di jalanan itulah kehidupan normal mereka.

Masalah bagi mereka ialah mereka rasa TIADA MASALAH. Kita orang luar ni yang rasa semak tengok mereka di jalanan. Rasa kesian dan sebagainya padahal pada mereka. Mereka jalani hidup sama macam kita juga.

Tipulah kalau mereka kata selesa tidur di kaki lima. Mereka tak selesa. Tapi mereka dah TAK PEDULI. Keyakinan diri sudah hilang atau pudar. Apatah lagi ingin fikir pandangan orang pada mereka. Marah dan malu masih ada tapi pada mereka, mereka tiada PILIHAN dan JALAN KELUAR lain.

Kalau nak cerita pasal gelandangan banyak lagi saya akan kongsikan di entri yang akan datang. (Berdasarkan pengalaman bersama mereka lebih dari 4 tahun)

========================================================================

Berdasarkan diri saya sendiri. Saya pernah mengalami dua-dua situasi. Kurang keyakinan diri (seorang intorvert) jadi saya akan luahkan di blog dan di social media sahaja. Jika berdepan dengan orang saya akan senyap dan 'malu2'

Semua ni berubah bila saya 'challenge' diri saya keluar dari 'comfort zone' dengan memegang jawatan dalam Kolej ketika zaman belajar di universiti dahulu. (Jawatankuasa Kolej Mahasiswa, Kolej Rahman Putra, UTM Skudai). dan seterusnya jadi seorang Majlis Perwakilan Mahasiswa sebagai Naib Pengerusi Jabatan Hal Ehwal Luar dan Antarabangsa. (menjurus kepada menjadi duta UTM, pegawai tadbir diplomatik UTM, dan menguruskan pelajar2 antarabangsa).

Ini zaman kegemilangan dan zaman paling saya suka kerana saya sedar ini yang saya mahukan dan saya suka kerja saya ni. Ulang alik KL-JB hadiri majlis di Kementerian di Putrajaya walau penat tapi saya puas dan suka. Keyakinan diri saya bertambah dengan bergaul dan berjumpa dengan orang tak kira pangkat, latar belakang, warna kulit, bahasa, budaya dan bangsa.

Sentiasa 'suit up' walau tidak disuruh. Padahal ketika itu hanya seorang pelajar, tapi saya kumpul duit dan beli one complete suit sendiri (blazer dan pants). Tapi bila zaman bekerja hari2 nak sarung rasa tak rela pula. hihi

Pendekkan cerita, untuk yakin bermula dari anda sendiri. Tiada siapa boleh paksa anda. Siapa yang paling kenal diri sendiri kalau bukan ANDA SENDIRI!

1) Duduk berteleku, fikir dalam2. Siapa anda. Apa anda mahu. Bila waktu anda rasa paling happy (zaman kegemilangan) suka dengan apa anda lakukan, Tak kira tak cukup tidur, duit gaji ciput atau tiada langsung, kerja sampai tengah malam bagai nak rak tapi tiada siapa paksa.
2) Challenge diri anda sendiri untuk keluar dari 'comfort zone'
3) Bila dah ubah dalaman. luaran perlua juga. Tak perlu ber'kot' bagai, Cukup tampak lebih segar (fresh), kemas, bersih. dan anda sendiri rasa "Hah aku ada semangat baru harini" bila pandang cermin
4) Pilih 'circle' kelompok orang yang kita nak 'lepak' Sebab aura mereka ni akan meresap juga dalam tubuh. tapi jangan pilih circle yang haprak. Cerita lebih tapi habuk pun tara.. hihi
5) Dah yakin?

"TIADA APA LAGI YANG BISA MENGHENTIKAN MU"



Thursday, October 29, 2015

Travel Writer and Parenting



Aku dengan ini mengisytiharkan. Selain nak randonly tulis apa aku nak tulis.

Aku nak start tulis sejarah, cerita, atau apa saja berkaitan dengan sesuatu tempat di dunia ni. Tak dapat pergi lagi setakat ni tapi insyallah one fine day. Jadi ni sebahagian dari research aku berkenaan tempat yang aku nak pergi ni.

Selain tu, aku nak tulis pasal parenting sebab aku rasa subjek ni amat mencabar. Benda ni kena hadap (ibarat praktikal) dan bila hadap baru kita akan timbul banyak persoalan macam mana nak handle satu2 situasi dengan anak kita. 


Kerja Sampingan untuk dapat 'Passive Income'

Masa aku kerja gaji ribu riban dulu. Tak pernah nak fikir menggandakan duit yang sedia ada/simpanan. Bukan setakat tu je. Bila bekerja baru belajar nak uruskan wang yang betul.

Tapi sejujurnya sampai sekarang aku tak berapa pandai lagi urus wang. Ada je wang di tangan mesti nak habiskan. Simpan sekadar untuk nanti guna untuk 'shopping' Hihi

Sampailah ada anak baru pandai bezakan KEPERLUAN dan KEMAHUAN. Itu pun kadang2 tersasar. Hihi. Kena kawal nafsu nafsu nafsuuuu ni. kiki

------------------------------



Ok cukup pasal mukadimah. Entri kali ni sebenarnya nak cerita pasal kerja sampingan untuk beranakkan duit kita2. --- Pasive Income orang jawa kata. hihi

Ada banyak cara sebenarnya sama ada kita nak atau tak nak je. Aku senaraikan apa yang aku tau ye. Dari pembacaan dan web browsing yang ada.

1) Tulis artikel/Proofread artikel/Edit artikel. Ni selalunya di Elance. com atau Freelancer.com dan banyak lagi website lain.

2) Servis data entry. Jadi virtual assistant. convertkan file pada format tertentu. web designer. SEO. Internet marketer. Customer Service. dan banyakkk lagi. korang boleh offer apa yang korang advance. ni selalunya aku buat di fiverr.com (masih berjinak-jinak lagi) hihi

3) Saham atau forex. yang ni sensitif sikit. yelah. malaysia ni benda2 macam ni haram tapi 'derma' rasuah mencuri terang-terangan tu kira HALAL. eh termarah pula. ok balik pada tadi. Korang boleh main saham sendiri atau guna broker2 yang ada. Ada juga orang yang buat servis akan menggandakan duit korang tapi tergantung pada 'terms & conditions'.

4) Jadi translator atau translate artikel/website. Ni kalau ada kenalan korang yang kerja company macam ni lagi bagus. Macam aku pernah la buat untuk beberapa company. Kawan bagi job sebab busy ada banyak lagi job lain. atau korang boleh cuba di fiverr, elance, atau freelancer dsb

5) Yang mana power photoshop gambar. Boleh la juga offer servis korang tu. Sebab ada yang nak edit gambar tapi tak pandai. Ni selalunya orang yang berniaga online tapi nak save duit. atau baru start business takde modal yang banyak untuk upah photographer, studio, make up artist bagai. Atau offer resize image ikut platform yang diaorang pakai. contoh instagram

Ada banyakkkkk lagi. tapi nanti aku sambung kalau ada idea lagi ya. Aku jenis tak suka tulis berjela sangat sebab nanti macam rasa 'bila nak habis entri dia ni?'. Aku lah ada sindrom tu kalau baca entri yang panjang. Kalau sedang2 je ok lagi. haha. aku tak tau la korang macam mana.

Ok jumpa 'next entry' ya?

p/s: dari gambar dari entri  ni pun dah ada idea macam mana nak dapat passive income. hihi