Followers

>

Monday, November 9, 2015

SAYA SEORANG CLEANER

========================
SAYA SEORANG CLEANER
========================

Tak percaya? Ya. Saya pernah bekerja sebagai cleaner. 

Rasa hina? Sikit pun tak.

Sebab. Saya enjoy dengan kerja saya. Saya rasa gembira bila dapat tolong pekerja saya. Pelanggan saya.

Sebenarnya saya menjalankan perniagaan Maid In Malaysia sekitar tahun 2013.

Kini, tidak lagi. Kenapa? Dah tak untung ke? Bukan. Jauh sama sekali. Sampai ke harini pelanggan2 saya masih berhubung dan inginkan perkhidmatan mencuci rumah, membersih rumah, melipat kain, begitu juga dengan office dan ada juga sekolah! (terutama cikgu cikgi hihi)

Pada asalnya penubuhan syarikat ini bagi membantu golongan kurang bernasib baik seperti ibu2 tunggal, miskin tegar, orang2 kampung atau kerana kekangan lain yang menyebabkan mereka tidak boleh bekerja 8 jam sehari. 7 hari seminggu, 30 hari sebulan dan sebagainya. (mempunyai anak OKU yang memerlukan pengawasan dll)

Bagi pekerja pula kami hanya memilih warganegara Malaysia sebagai pekerja. Ramai yang memohon -- Melayu, India dan Cina. sehingga ada nenek yang berbangsa Cina berumur lingkungan 70an memohon. Namun demi keselamatan beliau kami terpaksa menolak. :')

Berbekalkan pekerja seramai 8 orang. 2 driver dan 3 team (2 orang setiap team). Mereka mencuci rumah mengikut jam. Diambil dan dihantar. Hari ke hari. Minggu ke minggu. Bulan ke bulan. Dan dari tiada sijil apa2. Susah dapat pekerjaan. Poof --- Sebulan mereka bergaji RM 800-RM 1500!

Tapi.. hari demi hari. Dari tak datang kerja sehari -- jadi berhari2. Dari satu masalah -- jadi 2 3 masalah. Dari rajin -- jadi malas. Itu yang saya kena jadi bidan terjun kemas rumah pelanggan sebab last minute kata tak boleh kerja. :') Dan akhirnya saya akur. terpaksa ambil pekerja asing. Mereka inilah yang betul2 'lapar'. Sanggup kerja lebih masa. Sanggup cuci seorang diri kerana nak dapat duit lebih.

Namun akhirnya... kami akur. Kekurangan ilmu dalam bisnes dan pengendalian pekerja antara faktor kami tidak meneruskan perniagaan ini. Tapi jika diberi ruang, peluang, tambah ilmu untuk memantapkan lagi sistem perniagaan ini. Saya akan buat!

Saya mahu beri peluang pekerjaan pada mereka yang memerlukan!

#roadtoinspire #berbaktidarirakyatkepadarakyat

p/s: Penulis merupakan pemegang ijazah sarjana muda Kimia Industri UTM Skudai. Pernah bekerja di Fisher Scientific Malaysia sebagai Product Specialist. Ranhil Water Technologies sebagai Pembantu Teknik. GrantonWorld sebagai Copywriting Writer. Dan kini suri rumah sepenuh masa dan Freelancer.No comments: